teisipäev, 8. aprill 2008

Kolm spordiala




Esimene spordiala mis mulle endale ka meeldib on ujumine.
Ujumises on palju erinevaid stiile nagu näiteks krool,konn,liblikas jne. Nende erinevate stiilidega ka võisteldatakse. Esimesi kirjalikke märke ujumise õpetamise kohta on pärit Egiptusest Keskmise riigi ajast (2052-1670 eKr).
Varaseimad teada olevad ujumisvõistlused aga peeti Veneetsias 1515. a. koos sõudevõistlustega. Juba 1538. a. ilmus Augsburgis üks esimesi ujumisalaseid raamatuid ("Colymbetes, sive de arte natandi dialogus et festivus et iucundus lectu"), selle autor oli Ingolstadti ülikooli keelteprofessor Nicolaus Wynmann. Raamat käsitles ujumist, vettehüppeid, sukeldumist ja uppuja päästmist. Alles 19. saj. alguses oli ujumine levinud harrastus mida harrastasid juba peaaegu, et kõik.
Ka eestis on ujumises tugevaid mehi nagu Martin Liivamägi,Martti Aljand,Andres Olvik ja veel palju teisi.
Kuigi eestlased veel ei ole nii tugevad kui mõned maailmameistri võitjad nagu Brendan Hansen, Ian Crocker või Jason Lezak arenevad ja tugevnevad aeg ajalt ka meie ujujad.

Teiseks alaks valisin ma jalgpalli.
Jalgpall on sportlik pallimäng, mida mängib kaks võistkonda ristküliku kujulisel väljakul mille otstes on väravad. Mängu eesmärgiks on jala või peaga mängides lüüa palli vastase väravasse ja võidab võistkond kes lööb palli vastase väravasse rohkem kordi.Võistkonnas mängib korraga 11 mängijat, kaasa arvatud väravavaht, kes ainsana tohib palli kätega puutuda (oma värava ümber karistusalal).Mängus on 2 poolaega, kumbki pikkusega 45 minutit ja nende vahel 15-minutiline vaheaeg. Mängu lõpetab kohtuniku vile, seetõttu on poolajad tihti mõne minuti võrra ettenähtud ajast pikemad. Rohkem väravaid teinud võistkond on võitja. Kui juhtub, et väravaid ei lööda ja mängu võitja peab kindlasti selguma, võidakse määrata lisaaeg. Kui ka siis ei ole tulemust, määratakse 11-meetri karistuslöögid ehk penaltid.
Sihilikult vastasvõistkonna mängijat vigastanud või muul viisil vea teinud mängijat võidakse hoiatada (kollane kaart) või väljakult eemaldada (punane kaart) asendamise õiguseta. Mängu juhib väljakukohtunik, kes saab mängijatele kollast või punast kaarti näidata, ja 2 piirikohtunik, kelle peamine ülesanne seisneb suluseisu määramises. Suluseis on selline mängijate asetus, kus ilma pallita mängijast on temale söötmise hetkel eespool (rünnaku suunas) vaid väravavaht.
Eesti parim jalgpallur on väravavaht Mart Poom, kuid maailma parimaks jalgpalluriks valiti see aasta Kaka.

Viimaseks spordialaks valisin ma korvpalli
Korvpall on spordiala, mida harilikult mängitakse saalis kahe võistkonna vahel ning kus eesmärgiks on saada pall määruste päraselt vastase korvi ning takistada vastasel visata pall enda korvi.
Eesti parimad koondised on Tartu Ülikool Rock ja B/C Kalev Cramo ning Eesti parimad mängijad on Tanel Tein ja Martin Müürsepp.
Korvpalli leiutas 1891 Springfieldis (USA) kohaliku ülikooli kehalise kasvatuse õpetaja James Naismith. Aastal 1892 peeti seal ka esimene ametlik võistlus.
USAst levis korvpall sportmänguna Aasiasse, hiljem Euroopasse, Lõuna-Ameerikasse ja mujale. 19. sajandi lõpus sai alguse elukutseliste korvpall.Maailma parim mängija on Michael Jordan ja USA meeskond.



Kommentaare ei ole: