esmaspäev, 11. veebruar 2008

Kodutöö

Arvustus kadunud testamend'i loo kohta.

See arvustus on Agatha Christie kirjutatud Hercuile Poirot üks juhtumistest.
Seal loos uuris Hercuile Poirot Andrew testamenti,kes oli väga rikas,kuid kuna ta oma vennatütre mõtlemisviiside vastu oli kirjutas ta oma testamenti, et ta vennatütar peab oma leidlikust tõestama aasta jooksul ning ainult, siis saab tema raha vennatütrele.
Et seda lugu uurida sõitis Poirot koos Hastingsiga Andrew koju Crabtree mõisasse,kus elasid Andrew'i kaks hoolitsejat-mister ja missis Baker.See oli sümpaatne paar: mees - nurgeline, roosapõskne, krimpsus õuna meenutava näoga, ja tema abikaasa - tõelist Devonshire'i tüüpi, vägagi aukartust äratavate gabariitidega naisterahvas.
Kuna nad olid saanud telegrammi miss Violet Marshilt-Andrew vennatütrelt Poirot tulekust ootasid nad neid ning peale hommikusööki koostas Poirot plaani, mis seisnes kabinetist kõikide dokumentide ja paberite ülevaatamist ja uurimist.
Kabinetti uurides leidis Poirot, et kõik võtmehoidjad olid ilusti maalitud peale ühe,kus oli võtmerõngas kinni üks räpane ümbrik,kus oli lohakalt kirjutatud:Büroovõti.Seda nähes sai Poirot kohe aru, et selle on kirjutanud keegi teine inimene.
Bakereid küsitledes sai Poirot tõestust sellest, et seal oligi kaks testamenti ning ,et kui leida teine testament aasta jooksul saab missis Marsh oma päranduse.
Kui ta edasi küsis Bakeritelt, kas selle räpases ümbrikus oleva kirja on kirjutanud nende peremees.Missis Baker vastas jaatavalt, kuid kuna ta paar sekundit ootas sai Poirot aru, et ta valetab, kuid ta ei saanud aru miks.Poirot küsis kas keegi on viimase kolme aasta jooksul kedagi kabinetis käinud peale nende ja missis Marshi.Vastuseks sai ta, et kahe poole aasta eest käisid töömehed Playmouth firmast, kuid nad ei teadnud mis tööd nad seal tegid.Poirot sai kohe aru, et nad olid seal ehitanud peidikut kuhu teist testamenti peita.
Natukese ajaga leidsid Poirot ja Hastings selle firma ja need kaks töömeest,kes kabinetis tööd tegid.Nad ütlesid, et nad tegid kaminasse peidiku ning peitsid selle nii ära et seda arusaada poleks.Seda kõike rääkis väga intelligentse välimusega töömees Hogan, kes oli pikk ja kõhn ning hallide vuntsidega.
Poirot ja Hastings kiirustasid tagasi Crabtree mõisasse ning otsejoones kabinetti.Poirot leidis peidiku, kuid oli väga pettunud kui ta sealt ainult kärssanud paberitükki leidis, kus oli natukene näha Bakerite allkirju.
Järgmine päev läksid nad jälle Crabtree mõisasse ning Poirot Läks joonelt võtmelaua juurde, võttis sealt kirjutuspuldi võtme ja selle küljest ümbriku. Äärmiselt ettevaatlikult lõikas Poirot ümbriku lahti ja laotas selle laiali nagu paberilehe. Siis süütas ta tule ja pööras ümbriku sisekülje valguse poole. Mõni minut hiljem ilmusid nähtavale ähmased tähed. Seal oli kaks vaevueristatavat rida: mister Marsh teatas lakooniliselt, et jätab kogu oma vara vennatütrele miss Violet Marshile. Dateeritud kahekümne viienda märtsiga, mida kinnitavad Albert Pike, kondiiter, ja Jessie Pike, tema naine.
Isegi Poirot oli üllatunud, kui nutikas oli olnud mister Marsh

Minu meelest oli Poirot õigetele järeldustele tulnud ning tõestas jälle, et teda ei saa üle kavaldada.

Kommentaare ei ole: